Menü Bezárás

Személyes cégtörténet

Baltavári Tibor „balta” vagyok, ha érdekel „személyes cégtörténetem”, itt olvasható:

versenysportot abbahagyva, 1978-ban a független, szabad élet céljából választottam a romantikusnak tűnő, csavargó redőnyös foglalkozást pedig addig szinte nem is húztam fel redőnyt. Nem tűnt túl bonyolultnak, sőt ahogy egyre jobban megismertem a „szakmát”, meglepett az igénytelenség, a sok ócska anyagból eszkábált „konstrukció”!

Kezdetektől próbáltam jobbítani, változtatni.

Először az elérhető hazai anyagokból, később saját gyártású alkatrészekből. A redőnyös fejlődés akkoriban asztalos ipari gépekből, később házilag összeállított műanyag fröccsöntő berendezésből, excenter présből állt. A kilencvenes évektől, miután a határok kinyíltak, Nyugat-Európa több gyártójától importáltam (beloptam a határon!) alkatrészeket, kész rendszereket. Izgalmasan szép tíz év volt!

A mobiltelefon és internet előtti korszakban személyesen kellett kinyomozni, felkeresni a szakma nagy gyártóit. Lakóautóval jártam Európát (néha családostul), az információgyűjtés, a munka ötvözve az élményekkel. A foglalkozás kiválasztásakor szimpatikus életforma nagyon ment: Fenn volt a tetőn a szörföm, kenum, hátul a bringák, esetleg sílécek. Az üzletelések közben volt időnk, hogy megnézzük Milánóban a Giro d’Italia befutóját, Garmisch-Partenkirchenben síeljünk, a Chiemseen szörfözzek, Svédországban Mountainbike versenyen induljak, vagy kenu túrán vegyek részt. Bringák nélkül például sehová nem mentünk, mindenhol előkaptuk, becsavarogtuk a várost és a környéket. Családi indíttatásom folytán természeti szépségek mellett vonzódok a művészetekhez, örömet lelem az ember által épített, arányos, ízléses környezetben is. Szerencsémnek tartom, hogy üzleti útjaimon rengeteg múzeumot, nevezetes épületet, várost látogathattam meg. A tapasztalt, ízléssel ötvözött célszerűség a saját, választott foglalkozásomban is a jobbításra sarkallt, remélem látható eredményekkel. Időközben az egyéni vállalkozás kft-vé alakult, 20-25 alkalmazottal nagy volumenű munkákat is el tudtunk végezni, sőt tanulási szándékkal németországi projekteken is részt vettünk.

Azért mindentől nem ájultam el a Lajtától nyugatra, az évtizedek óta változtatás nélkül (bár kitűnő minőségben) gyártott redőny rendszereket elavultnak éreztem, tovább gondoltam az építőipar trendjét követve. Ezért és a beszerzési, logisztikai nehézségek miatt több alkatrészt gyártani kezdtem, egyúttal a saját igényeinkre formálva, újítgatva, mígnem egy teljesen új rendszer formálódott ki. A 17-20 új alumínium profil és kb. 60 féle műanyag összetevő alkotja ma a „Baltavári System® redőny és szúnyogháló rendszert”, ami több újszerű műszaki megoldást is tartalmaz, ebből kettőt szabadalmi oltalommal védtem le. Termékeinket rendszeresen bemutattuk a nagy építőipari kiállításokon, ahol számos díjjal tüntették ki.

Magyar Termék Nagydíj
Construma Nagydíj
Construma Nagydíj
Magyar Árukat Támogató Alapítvány Díja
Magyar Árukat Támogató Alapítvány Díja
Magyar Termék Nagydíj Különdíj
Magyar Termék Nagydíj Különdíj

Én vezettem be Magyarországon a különféle áthidaló elemekből a falazás során kialakítható lépcsőbe elrejthető „vakolható redőnyt”. 1998-ban erre a rendszeremre Construma Nagydíjat kaptam. 

Ennek a típusnak az elterjesztése olyan jól sikerült, hogy még ma is rendszeresen alkalmazzák pedig műszakilag alkalmatlan a mai „energiatanúsítványos” épületekhez! A 2000-es évektől új kihívás jelent meg az építőiparban, a (néha már a szélsőségig elmenő) szigetelés lett a trend. A tégla tartószerkezet és az egyre vastagodó táblás szigetelésű falazati rétegrendekbe már nem szabad betonból vagy áthidalókból alkotott lépcsőkbe elrejteni a redőnytokot. Az a megoldás, a falazathoz képest borzalmasan hőhidas konstrukció, hibája még a háromrétegű üvegezéssel ellátott, ezáltal súlyosabbá váló nyílászáró felső rögzítésének hiánya is. A hőhidas „lépcső” kiváltására találtam ki egy expandált polisztirolból álló, a helyszínen kiöntendő áthidaló gyártását elősegítő zsaluelemet, mely alulról egy redőnyalagutat is tartalmaz. Ez lett a BALTAVÁRI REKORD.

redőnytok, zsaluzható redőnytok

Anyagából adódóan nem létezik ennél jobb hőszigetelésű redőny elhelyezés, a bele sütött alumínium gerincének konzolokkal a betoncsatornába csatlakoztathatósága által a hozzá csavarozható nyílászáró rögzítése is megbízható lett. A B-REKORD kézzel faragott prototípusát először 2001-ben mutattam be a Construmán, Magyarország legnagyobb építőipari kiállításán, továbbfejlesztett változata 2003-ban Construma Nagydíjat kapott. A rezgő szállal faragott modell azóta formába habosításos eljárással készül, 2010-től 6 méteres szálban, újabban pedig már csak a jobb hőszigetelésű grafitos alapanyagból. 2012-ben súlyos áron bemutattam Stuttgartban, a háromévente megrendezett redőnyös világkiállításon, az R+T -n. A standunkra látogató mérnökök és szakmabeliek nagyon dicsérték, de a német piac meghódítására egyenlőre ez kevésnek bizonyult, ellenben fokozottan érdeklődtek a kinti redőnytok és alkatrész gyártók is. Kíváncsi leszek, a 2015-ös kiállításra lesz-e hasonló valamelyiknek!

A szűkös magyar piacon elismerik a B-REKORD-ot, a mérnökök betervezik az épületekbe, a kivitelezők forgalmazzák és több száz megelégedett megrendelő használja. Az export törekvéseimet nem adom fel az évek alatt a gyártóeszközökbe beleinvesztált mintegy 60-70 millió és a minden fórumról érkező dicsérő visszajelzések miatt sem, illetve hogy a gyártóeszközök sokkal többre képes kapacitása ezt lehetővé is tenné.